Καραβιδάκι (πράσινο-κόκκινο)
Το πράσινο καραβιδάκι είναι από τα πιο δημοφιλή δολώματα τόσο για την αποτελεσματικότητα του όσο και για την προσιτή τιμή του. Ζει σε αμμο-λασπώδεiς βυθούς και το προτιμούν περισσότερο οι μουρμούρες και οι τσιπούρες. Είναι αρκετά ευαίσθητο δόλωμα γι αυτό χρειάζεται προσοχή κατά την ώρα που θα το στείλουμε στη θάλασσα με το καλάμι μας. Στις πολύ δυνατές βολές τις περισσότερες φορές το κεφάλι του αποκολλάται από το σώμα του. Για να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο μια λύση είναι να το τυλίξουμε με λίγο ελαστικό νήμα.
Ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα έχει τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.
Από την στιγμή που θα το προμηθευτούμε μπορούμε να το διατηρήσουμε ζωντανό από μια έως δυο ημέρες σε δροσερό περιβάλλον ή στην συντήρηση του ψυγείου. Ένα μυστικό για να το διατηρήσουμε περισσότερες ώρες ζωντανό είναι να το έχουμε σε ένα χάρτινο και υγρό κουτάκι και να αποφεύγουμε να το φέρνουμε σε επαφή με τον αέρα.
Το κόκκινο καραβιδακι θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το πράσινο και πραγματικά υπερτερεί σε πολλά σημεία. Αν το δοκιμάσουμε θα δούμε ότι αρκετά είδη ψαριών το προτιμούν όπως η μουρμούρα η τσιπούρα ο σαργός το λυθρίνι το φαγκρί το λαβράκι και πολλά άλλα.
Είναι πιο ανθεκτικό και σκληρό και σπανίως θα φύγει από το αγκίστρι κατά το πέταγμα. Δουλεύει όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου.
Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε λίγο παραπάνω ζωντανό ,καλό είναι να το βάλετε σε ένα κουτάκι με μία βρεγμένη πετσέτα μέσα (πάντα με θαλασσινό νερό). Πολλοί βάζουν φύκια γιατί διατηρούν κάποια επίπεδα υγρασίας μέσα στο κουτί , αλλά προσέξτε επειδή τα καραβιδάκια ψοφάνε στο στάσιμο νερό ,τα φύκια δεν πρέπει να έχουν πολύ νερό γιατί κατακάθεται στον πάτο του κουτιού .Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συνδυασμό πετσέτας με φυκάκια από πάνω έτσι ώστε να υπάρχει υγρασία χωρίς νερό. Επίσης καλό θα είναι να απομακρύνετε τα ψόφια από το κουτί διότι είναι σαν αρρώστια που μεταδίδεται στα άλλα. Το κόκκινο καραβιδάκι αλλά και το πράσινο μπορούμε να το καταψύξουμε πάντα όμως όσο είναι ζωντανό και να το χρησιμοποιήσουμε ξανά σε ένα άλλο ψάρεμα.
Πώς βγάζουμε καραβιδάκι
Tσουτσούνι
Tο τσουτσούνι (ή μάνα) είναι δόλωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ, με πολύ καλά αποτελέσματα χάρις στο φώσφορο που διαθέτει εξωτερικά. Tο τσουτσούνι κόβεται και δολώνεται σε κομμάτια, αρκεί να καλύπτουν το αγκίστρι, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο, αν στην περιοχή που ψαρεύουμε υπάρχουν μεγάλα ψάρια. Tο άγριο τσουτσούνι έχει πιο έντονο χρώμα από το συνηθισμένο, με ραβδώσεις σε όλο του το σώμα, σε αντίθεση με το κανονικό που έχει πιο λείο σώμα και χρώμα πολύ ανοικτό καφέ. Tο άγριο τσουτσούνι είναι και για παραγάδι, όπου δουλεύει με πάρα πολύ καλή απόδοση.
Mονοδόλι ελληνικό
O μέσος όρος του μεγέθους του είναι γύρω στα επτά εκατοστά περίπου. H συντήρησή του δεν διαφέρει από το τσουτσούνι και το άγριο. Tο αγκίστρι το διαπερνά και δολώνεται ολόκληρο, εξ ου και το όνομά του (μονοδόλι). Tο προκλητικά χρώμα του, η ικανότητά του να φωσφορίζει και οι ελκυστικές κινήσεις που κάνει δολωμένο, το αναγάγουν σε ένα από τα καλύτερα δολώματα. Eίναι ιδανικό για τσιπούρες, λυθρίνια, σαργούς, ακόμη για λαβράκι και μελανούρι. Tο ελληνικό μονοδόλι είναι ένα από τα εκλεκτότερα δολώματα.
Φαραώ
Σε περίπτωση που περισσέψει κάποιο κομμάτι καλό είναι να το παστώσετε . Αφού είναι ακόμη ζωντανός το τεμαχίζετε στα επιθυμητά μήκη και το καλύπτετε με αρκετό χοντρό αλάτι . Έπειτα το αφήνετε στον καταψύκτη μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσετε .
μία άλλη τεχνική παστώματος , λίγο διαφορετική και παράξενη , αλλά πολύ αποδοτική είναι η εξής . Βάζετε σε ένα μπρίκι λάδι σαρδέλας (αυτό που είναι για μαλάγρες ) και το ζεσταίνετε . Αφού κάψει , ρίχνετε το – ζωντανό- φαραώ μέσα και το αφήνετε για 2 λεπτά . Έπειτα το τυλίγετε με χαρτί και το βάζετε στον καταψύκτη . Με τον τρόπο αυτό το σκουλήκι σκληραίνει και ποτίζεται με το λάδι της σαρδέλας . Είναι πολύ αποδοτικό δοκιμάστε το . ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ !!!! μην το δοκιμάσετε μέσα στο σπίτι σας , εκτός αν αναζητάτε αιτία χωρισμού .
Πώς βγάζουμε Φαραώ
12:25 μ.μ.
corfufishing
.jpg)
