το τσαπαρι

assets_LARGE_t_11762_765013_type12128

   Το τσαπαρί είναι μια τεχνική η οποία εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια . Είναι μια τεχνική που δεν χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από το νέο ερασιτέχνη ψαρά , παρόλο που τα αποτελέσματά της είναι ενθαρρυντικά . Αναφέρεται κυρίως στα αφρόψαρα (κολιούς ,σαυρίδια κτλ) αλλά με κάποιες ‘τροποποιήσεις’ μπορούμε να πιάσουμε και ψάρια του βυθού ( λυθρίνια κτλ ) .Για κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το τσαπαρί , θα του θυμίσει κάτι από καθετή και κάτι από πολυάγκιστρο . Αυτό γιατί έχει πολλά αγκίστρια και δουλεύει σαν την καθετή . Ας δούμε όμως   θα ψαρέψουμε με αυτήν την τεχνική .

  Πρώτα απ’όλα θα χρειαστούμε μια βάρκα (σκάφος) έτσι ώστε να μπορούμε να ανοιχτούμε και ναlowrance_x102c κυνηγήσουμε τα κοπάδια των ψαριών και ένα καλό βυθόμετρο-fishfinder που θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα κοπάδια των ψαριών . Το σκάφος όμως θα πρέπει να είναι σχετικά γρήγορο έτσι ώστε να μπορούμε άνετα να βγούμε μπροστά από το κοπάδι , κάνοντας όμως ένα κύκλο γύρω από αυτά προκειμένου να μην τα φοβίσει ο θόρυβος της μηχανής .Τα ψάρια (αφρόψαρα) που ψαρεύομε με το τσαπαρί δεν είναι στατικά και κυνηγάνε την τροφή τους κόντρα στο ρεύμα . Ψαρεύουμε χωρίς να φουντάρουμε την άγκυρα και όταν κόψουν απότομα το τσίμπημα πρέπει να μεταφερθούμε και να βρεθούμε πάλι μπροστά τους . 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑΣ

  0000971 Τσαπαριά υπάρχουν έτοιμα και σε μεγάλη ποικιλία στα καταστήματα ειδών αλιείας . Για τους μερακλήδες όμως και για μεγαλύτερη σιγουριά θα αναλυθούν  παρακάτω τα υλικά και το πως φτιάχνουμε την αρματωσιά . Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι αρχικά μία ρόδα ή ένα κομμάτι φελλό για να τυλίξουμε την πετονιά μας , πετονιά Νο70 πολύ καλών προδιαγραφών  και ένα μεγάλο βαρίδι προκειμένου να κατεβάζει την αρματωσιά μας γρήγορα . Καλό θα ήταν το βαρίδι να έχει προσαρμοσμένο ένα στριφτάρι στην κορυφή του . Ξεκινάμε τυλίγοντας την 70άρα στην ρόδα αφού την δέσουμε πολύ καλά πάνω σε αυτήν . Στην άλλη άκρη δένουμε ένα σχετικά μεγάλο στριφτάρι . Η μάνα της αρματωσιάς θα αποτελείται από
sinker_ovida  μία 40άρα πετονιά και θα έχει μήκος γύρω στις δύο οργιές . Την μία άκρη τη δένουμε στο στριφτάρι και στην άλλη κάνουμε μία θηλιά , όπως στην καθετή, για να  δέσουμε το βαρίδι .Για τα παράμαλλα θα χρησιμοποιήσουμε 30άρα πετονιά . Το μήκος τους θα είναι το πολύ 10 εκ. Αφού δέσουμε σε αυτά το τσαπαρίσιο αγκίστρι θα τοποθετήσουμε πάνω τους φτερά από γλάρο ή χήνα τα οποία τα βρίσκουμε στο εμπόριο ( μην σκοτώσετε κανένα για καμιά 10-15αριά φτεράκια , κρίμα είναι ) . Το δέσιμο του φτερού πάνω στο αγκίστρι θα γίνει με υδραίικο νήμα ,τυλίγοντάς το με αυτό 4-5 φορές εκεί ακριβώς που είναι οι βόλτες της πετονιάς με το αγκίστρι. Αυτό θα γίνει περίπου 10 φορές , μιας και τόσα είναι τα απαιτούμενα παράμαλλα .

ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΑΡΕΨΟΥΜΕ

assets_LARGE_t_11762_765017  Τα ψάρια που κυνηγάμε συνήθως με αυτό το εργαλείο είναι οι κολιοί , τα σκουμπριά , τα σαφρίδια , τα κοκάλια και γενικά τα αφρόψαρα .Καθώς ανεβοκατεβάζουμε την αρματωσιά μας , η κίνηση των φτερών δημιουργεί την αίσθηση στο κοπάδι ότι ανάμεσά τους κινούνται μικρά ψάρια και έτσι ορμάνε χωρίς δισταγμό . Οι ώρες που αποδίδει είναι νωρίς το πρωί πριν χαράξει και αργά το απόγευμα λίγο πριν πέσει ο ήλιος . Δυστυχώς οι ώρες που ψαρεύει αυτή η τεχνική είναι πολύ περιορισμένες . Οι τροποποιήσεις που αναφέραμε προηγουμένως είναι να δολώσουμε τα αγκίστρια με κάποιο δόλωμα , κυρίως γαρίδα . Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπουμε το ψάρεμά μας σε τσαπαροκαθετή αυξάνοντας τις πιθανότητες να πιαστεί και κάποιο ψάρι του βυθού όπως κάποιο λυθρίνι. Απλά θα πρέπει να κατεβεί η αρματωσιά στο βυθό και να κυνηγήσουμε τα αφρόψαρα στο κατέβασμα ή στο ανέβασμα της αρματωσιάς . 

assets_LARGE_t_11762_54074643_type12128

 

 

 

 

Εδώ μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger